Tips för att optimera din elbil

• Var inte rädd att använda lampor eller musikanläggning. De drar ofta mindre energi än du tror och gör färden både säkrare och trevligare.
  • Tänk på att bilens räckvidd varierar beroende på utomhustemperaturen. Den uppgivna räckvidden utgår inte från körning i kallt klimat och därför bör du se till att ha marginal på din resa.
  • Åk inte runt med onödig last.
  • Ta av takräcke/takbox om det inte ska användas.

Under vintern

• Parkera gärna inomhus – ett uppvärmt batteri maximerar räckvidden på bilen. Mycket el går åt till att värma upp batteriet om du startar elbilen när det är kallt.
  • En bil täckt av snö och is blir tyngre, och dessutom kan bilens aerodynamik påverkas. Därför kan det vara värt att borsta av bilen noggrant innan avfärd om den varit parkerad utomhus.
  • Ladda gärna bilen fram till avfärd. Om du precis laddat klart innan du ska åka är batteriet varmt, vilket maximerar körsträckan.
  • Värm upp bilen medan du laddar eftersom du då slipper slösa batterikapacitet på att värma upp bilen – dessutom är den varm och skön när du ska köra i väg. Detta görs ofta via tidsinställning eller bilens app.
  • Fokusera på ratt- och stolsvärmare i stället för kupévärmare då de drar mindre energi. Försök också undvika att släpa in onödig snö i bilen, då det kan bidra till att fukt lägger sig i kupén.
  • Ladda ofta om det går då batteriet håller en jämn och bra temperatur, vilket är gynnsamt för räckvidden.
  • Anpassa körningen till väglaget. Genom att minimera både acceleration och kraftiga inbromsningar skonar du batteriet. Välj också gärna plogade vägar om det är möjligt.

Välj rätt däck

• Välj om möjligt högkvalitativa klass A-däck när det gäller bränsleeffektivitet. De kan kosta lite mer men blir värt i längden då de håller längre och sparar energi.
  • Håll koll på däckslitage och rotera framdäcken bak och tvärtom. Genom att regelbundet rotera däck slits de mer jämnt och håller längre.
  • Kontrollera lufttrycket. För lågt lufttryck i kombination med den tunga bilen ökar däckens rullmotstånd och därmed bilens elförbrukning.
  • Planera din körning i förväg och uträtta flera ärenden på samma gång. Samåk om möjligt.
  • Underhåll och förvara dina däck på rätt sätt. Förvara dina däck i ett utrymme utan dagsljus och med låg temperatur. Kontrollera regelbundet hur dina däck ser ut och ta bort eventuella småstenar som finns i mönsterspåren. På det sättet kan du öka livslängden på dina däck.